25. jaanuar 2012

Kui Ilmataat teeb tempe...


Ilmateatest on kuulda olnud, et Ilmataat saadab Eestimaale oma Külmapoisid tööle. Väikesed näpunäited emadele-isadele, kuidas siis toimida.

Terviseamet tuletab meelde, et käreda pakase korral tuleb lapse kooliteele saatmisel arvestada välisõhu temperatuuri ja tuule kiiruse koosmõjust sõltuva tuule-külma indeksit, sest alles kahe komponendi koosmõjul saame teada organismile tegelikult toimiva välisõhu temperatuuri.

Laps võib koju jääda kui välisõhu temperatuur on:
1) miinus 20ºC ja madalam 1.–6. klassis;
2) miinus 25ºC ja madalam 7.–9. klassis.

Kui lapsed on madalast välisõhu temperatuurist hoolimata kooli tulnud, korraldab kool neile erinevaid tegevusi kojusaatmise võimaluseni.
Kool võib jätta õppetunnid ära õpperuumis, kus õhutemperatuur on vähem kui 19 kraadi ja võimla õhutemperatuur on vähem kui 18 kraadi.

Lisaks külmapühadele sätestab määrus ka kehalise kasvatuse õuetundide õhutemperatuurid ja lubatud tuule kiiruse soojemal ajal.
1.–6. klassi õpilaste kehalise kasvatuse tund võib õues toimuda tegelikult toimival välisõhu temperatuuril kuni –10 kraadi.

Mis on tuulekülm?

Kraadiklaas näitab -18, aga tegelikult on -26! Seoses tõeliselt külma talve saabumisega on EMHI kodulehele - Ilmavaatlused - Tuulekülm - välja pandud temperatuurid, mida inimene õues tunneb ehk tuulekülm. See temperatuur on madalam kui see, mida näitab termomeeter akna taga ja mis on raadios välja kuulutatud. Külmatunnet suurendab tuul, mis puhub ära inimese kehasoojusega soojendatud õhukihi tema ümbert. Mida tugevam tuul ja madalam õhutemperatuur, seda rohkem kulutab inimene energiat, et ilmale avatud nahapinna temperatuuri ohutul tasemel hoida. Teatud piirist allpool ta seda ei suudagi. Loetakse, et -27° puhul on külmumisoht pikaajalisel väljas viibimisel; -35° juures on naha külmumise oht 10 - 15 minuti jooksul ja -40° korral võib nahk külmuda vähem kui 10 minutiga.
Tuulekülma indeksit saad vaadata siit:
Infot tuulekülma kohta iga päev saad vaadata siit:

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar