20. aprill 2015

Õpetasime õpetajale murde =)

Tänases matemaatikatunnis tuletasime meelde murde. Kõige paremini saavad asjad selgeks ise teisi õpetades. Seetõttu tuli lahti mõtestada, mis on murd, tuua näiteid ja lõpuks koostada murdude kohta ülesanne. Õpilase rollis oli mitte just kõige helgema peaga õpetaja, kes polnud mitte kunagi murdudest midagi kuulnud  =). Seega oli see ülesanne üsna keeruline, aga kolm rühma tulid oma õpetamisega ülihästi hakkama. Nendeks olid Eleriin (sündinud õpetajaks) ja Ranella ning Hanna-Reena (sündinud samuti õpetajaks), Rii ja Geidy. Hästi selgitasid murde ka Adrian ja Joosep tuues näiteid jalgratta rattakodaratega.
Laste koostatud ülesanded:
Eleriin ja Ranella: Liisil on sünnipäev. Tal on suur tort. See tort lõigatakse 9 tükiks. Liisi kass sööb salaja ära 3/9 tordist. Mitu koogilõiku jääb alles?
Rii, Hanna-Reena ja Geidy: Tort lõigati 6 tükiks. Sealt võeti ära 1 tükk. Kui suur see tükk on? Järgmisena võeti veel üks lõik ära. Palju on nüüd need kaks lõiku murruna?
Patrick ja Walter: Poes müüdi pitsat. Ema lõikas pitsa 12 võrdseks tükiks. Kui suur on üks tükk?
Desiree ja Hele-Maarja: Maria tellis endale pitsa. ettekandja küsis, et mitmeks pitsalõiguks on vaja lõigata. Maria vastas: "Palun lõigata nii, et ma saan võtta 1/4 tükki." Mitmeks tükiks see lõigati?
Karita, Kelli ja Johanna Anette: Ema tegi pitsat, mille ta lõikas 8 tükiks. Laps sõi sellest ära 3/8 tükki. Mitu tükki jäi alles?
Rasmus T., Janar ja Johannes: Poistel oli śokolaaditahvel, mis jagati 32 tükiks. Poisse oli 8. Mitu tükki sai iga poiss?
Adrian ja Joosep: Peetril oli pitsa. Talle tulid külla viis sõpra. Ema lõikas pitsa viieks võrdeks tükiks. Kui suur oli üks tükk? (Klassis oli nalja palju, kui selgus, et Peetriga kokku on lapsi ju 6 =) )
Oto-Ben, Raimond ja Rasmus I.: Pitsa oli lõigatud kolmeks lõiguks. Peeter kutsus Jussi ja Tõnu külla. Iga poiss sai 1/3 pitsast. Mitu tükki iga poiss sai?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar