28. september 2015

Eesti keele tund

Tunni algul tuletasime meelde eelmises tunnis õpitud O tähte. Õpetaja kirjutas tahvlile erinevaid sõnu, kus sees O täht.

Nüüd nõidus nõid Nonna, kelleks täna kehastus Laura-Liisa ning võlus O tähed Õ tähtedeks. Nõiutud sõnad olid  hoopis teise tähendusega. Selgitasime uute sõnade tähendusi.

Õpetaja pani tahvlile Õ tähe ja aabitsategelase lepatriinu Õie. Lisaks oli tahvlil O tähe tegelane Ott. Lapsed mõtlesid tahvlil olevate tegelaste kohta Õ tähega sõnu:

Võtsime lahti oma aabitsad ning otsisime üles Õ tähe lehekülje. Vaatasime toredaid illustratsioone ning proovisime piltide põhjal ise lauseid moodustada. Nüüd lugesime aabitsast Õie, ta õdede ja Oti lugu.  Selgus, et Ott on mõtlematu solvaja, kes arvab, et lepatriinudest pole midagi kasu. Kuid mõne aja möödudes ei leia Ott oma õunaaiast ei õunu ega lehti, sest lehetäid on kõik ära söönud. Ott mõistab, et on lepatriinu Õiele mõtlematult liiga teinud ning palub vabandust. Õie kolib oma õdedega Oti aeda tagasi. Lastega arutasime, kas nemad on kedagi kogemata solvanud, rääkisime vabandamisest ja andeksandmisest.
Rõõmu teeb see, et lapsed suudavad juba täitsa ilusti lugemisel järge pidada ning ka lugemine läheb aina paremini.

Olime juba rahulikult tükk aega pingis istunud ning seetõttu tegime enne kirjutama hakkamist käte- ja sõrmeharjutustega käed soojaks. Tuletasime taaskord meelde, kuidas kirjutamisel pingis istuda (rusikas mahub pingi ja kõhu vahele, selg toetub vastu tooli seljatuge, jalad on põrandal, vihik on laua peal, ühe käega hoiad vihikut, teisega kirjutad). Harjutasime töövihikus ilusate Õ tähtede kirjutamist.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar