29. september 2015

Õpetlik eesti keele tund

Tasapisi on lapsed kooliellu sisse elanud ja seetõttu jõuame tunnis üha rohkem asju teha. Tänases hommikuringis lugesime tähesalme  ning tegime koordinatsiooniharjutusi väikeste mänguasjadega. Õppisime uue tähesalmi koos liigutustega:
Mööda siledat vihmaveetoru,
ämblik ronis oma koju.
Sadama hakkas ja oi, kui paha,
ämblik libises toru pealt maha.
Tuli päike ja kuivatas toru,
ämblik sai minna oma koju.

Õpetaja pani tahvlile Ä tähe koos aabitsategelase ämblik Ärbi pildiga. Lapsed vaatasid pilti ja mõtlesid sõnu, kus sees pesitseb Ä. Õpetaja kirjutas öeldud sõnad tahvlile. Matilda ja Hanna Alviine sõnad olid juba päris keerulised - päkapikumüts ja ämblikuvõrk, nii pikki sõnu alles andis õpetajal kirjutada =) 

Nüüd proovisime sõnu laduda ladumisaabitsasse. Õpetaja näitas pilti, lapsed "laotasid" sõnas olevaid häälikuid kehale ning seejärel ladusid sõna ka ladumisaabitsasse. Õpetaja kirjutas sõnad ka tahvlile.

 Vahepeal olid lapsed istumisest veidi rahutuks muutunud ning aeg end veidi liigutada. Tegime sõrmeharjutusi, kus ämblik teeb peegli peal kükke ja lugesime sõrmeharjutusluuletust:
Ämblik, ämblik võrku koob,
ämblik, ämblik õnne toob.
Siis kui sajab tip-tip-tip,
ämblik toas on õnnelik.


Nüüd oli aeg harjutada Ä tähe kirjutamist.  Tuletasime meelde õiget pliiatsihoidu ja istumise asendit ning mis siis muud, kui ilusaid tähti kirjutama:

Töövihikust leidsime kaks toredat harjutust. Algul püüdis igaüks ise pusida ülesannete kallal ja pärast sai tahvli pealt oma vastuseid kontrollida. Arutlesime, mida võiks tähendada vanasõna "Tasa sõuad, kaugele jõuad".

Nüüd oli aeg saada aabitsas lähemalt tuttavaks tegelaste ämblik Ärbi ja tema tädi Äduga. Saime selgeks päris mitu uut sõna: hädine, kärsitu, äri ja ärritus. Ämblik Ärbi on päris tavaline ämblikulaps ja tal on lastele väga omane "viga" - ta on väga kärsitu. Ta tahab teha kõike niisama osavasti ja kiiresti kui täiskasvanud. Kui see paugupealt ei õnnestu, saab väikese osavnäpu hing täis, ta ärritub ja töö visatakse nurka. Kui enne olime arutanud vanasõna "Tasa sõuad, kaugele jõuad", siis nüüd oskasid lapsed ise välja pakkuda vanasõna "Harjutamine teeb meistriks".

Kunstitunnis oli õpetajal nüüd väga hea meelde tuletada ämblik Ärbi lugu, kui mõnel lapsel töö kohe ei õnnestunud või ei jaksanud oma järjekorda oodata ning laps kärsituks muutus =)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar