22. september 2015

Osaleme projektis "Kiusamisest vaba kool"

"Kiusamisest vabaks!" on ennetav metoodika, mille eesmärk on luua algklasside laste vahel üksteist arvestav ja kaasav suhe, kiusamist ennetav käitumiskultuur, kus suhtutakse üksteisesse sallivalt ning austavalt, kus lapsed hoolivad üksteisest, kiusamise korral sekkuvad ja kaitsevad kaaslast, kes seda ise ei suuda.

Kiusamisvastane projekt põhineb neljal põhilisel inimlikul väärtusel:

1. Sallivus – näha ja aktsepteerida kogu klassis mitmekesisust ning kohelda üksteist võrdsena, mitmekesisuse mõistmine nii üksiku lapse kui rühma tugevdajana.

2. Austus – suhtuda jaatavalt ja hoolivalt rühma kõigisse lastesse, olla kõigi hea sõber, mitmekesisuse omaksvõtmine ning teiste erinevuste ja kommete austamine.

3. Hoolivus – näidata üles huvi, osavõtlikkust, muret ja abivalmidust kõigi laste vastu – nii endast nooremate kui omavanuste vastu.

4. Julgus – jääda endale kindlaks ja seada oma piirid; välja astuda, nähes lapsi teiste piire rikkumas; olla julge ja hea sõber, kes soovib ja on valmis tegutsema ebaõigluse vastu.

Projekti sümboliks on lillat värvi mängukarud, kes sümboliseerivad turvalisuse ja sõpruse tunnet ning seostuvad üksteisest hoolimisega.


Tänases hommikuringis rääkisimegi nendest väärtustest ja iga laps sai ka omale lilla karukese. 
   


Ja kui on mure, mida õpetajale ise rääkida ei julge või on soov hoopis oma rõõmu jagada, siis võib ka õpetajale kirja kirjutada ja rõõmude-murede laekasse peita. Täna oli laegas ääreni kirju täis ja peaaegu kõik olid rõõmsasisulised.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar